1920's Bungalow Charm

Angles House, Vaucluse

In Brief…

  • Renovation and first floor addition
  • 1920’s Bungalow style
  • Refurb and reuse was key
  • Landscaping by Select Landscaping

 

More

The brief…. to update an old Californian bungalow style single storey home into a modern family residence whilst still maintaining the charming features that the family had grown to love.

The existing ground floor plan has been reconfigured to allow for a large kitchen / casual living space that opens onto the outdoor alfresco area. The French provincial style kitchen consists European stainless steel appliances, stone benchtops and a generous island bench for casual dining. Creating an indoor / outdoor fusion was a major focus of this renovation to allow the clients to make the most of the new concrete pool and landscaped gardens. Brushbox hardwood flooring was installed throughout the casual living areas with carpet to formal living areas and bedrooms. Existing internal doors were refurbished and reused where possible and archways were recreated to match the original character of the home.

An operable skylight over the new stairwell allows for ventilation and natural light to flood through the stair void to the entry foyer. The first floor addition includes 2 bedrooms, the master suite, 2 large sitting areas, ensuite and main bathroom. This addition created additional space needed for the growing family and has taken advantage of the stunning water views. Wet areas are tiled in stone mosaics and hand glazed subway tiles.

The house has been re-roofed in Colourbond Ultra. Original bay windows have been lovingly restored to their former beauty with new timber windows custom built to match. Existing sandstone worn down by the coastal winds have been refaced and repointed.  During demolition, the original sandstone footings were carefully removed and stored onsite for the later construction of the new front boundary wall. Weathered timber shingles have been replaced with new Western Red cedar Timber shingles.

The gas heated pool, surrounded with limestone tiles is complemented by a landscaping theme that fuses a mixture of native and coastal plants. A driveway of granite cobblestone has been installed to complete this clients new and improved home.

“Before renovation our house was a charming but tired 1920s bungalow which our family had outgrown. Maintaining that tradition was very important to us.  Daniel is a second generation builder and has a great eye.  He provided wonderful advice and produced authentic details throughout; from the art deco architraves and skirting boards, to the shingled exterior. Our new open plan living space with its archways and period windows is gorgeous, and with the deck and pool just beyond, it is the focal point of the house. We are always gathering there.

 Daniel and the Select team brought the plans for our home to life with beautiful workmanship and a courteous and professional attitude. Daniel’s wife Bec managed the administrative side with warmth, energy and efficiency”

Owner, A Angles

BEFORE (7 photos)

AFTER (10 photos)