when old meets new...

 

Artarmon In Brief…

 

  • architecturally designed
  • renovation of existing bungalow
  • modern, state of the art extension

 

More

Architecturally designed by Justin Long Design, the vision for this original red brick bungalow was to incorporate the features of the existing residence with a modern, state of the art extension.  The 3-bedroom single story house was in need of a complete update following being tenanted and to allow room for a growing family.

Much of the front of the residence was restored to retain the charming, traditional features.  Damaged leadlight windows were restored where possible or otherwise replaced, brickwork was repointed and the sandstone was matched and blended to merge the original residence with the addition. The restoration of the front of the home and driveway has been complemented by new landscaped gardens by Select Landscaping.

Once inside, the large Velux skylights in the hall allow for an abundance of natural light to flow into a once dark entry.  The original ornate ceilings and mouldings were restored where possible or otherwise replaced. Bespoke joinery in the bedrooms take full advantage of the traditional leadlight bay windows.

The new extension to the rear of the property steps down into a large living area. The high ceilings, floor to ceiling stacking doors and highlight louvre windows are a striking feature, allowing for cross ventilation in all living areas as well as an abundance of natural light.

The living room and kitchen area is divided by a large gas fireplace feature wall.  A designer kitchen with informal dining was created for the busy family. The custom European oak veneer cabinetry, with island bench for casual dining and servery window opens seamlessly to the BBQ alfresco.

Hidden adjacent to the kitchen is the excavated cellar, controlled by the thermal mass of core filled blockwork walls and a suspended concrete slab above. Custom joinery and steel wine racks ensures this space is any wine lovers dream.

Engineered European Oak Flooring has been laid to the existing home and new first floor addition, complimenting the style of the original home. Natural stone sourced from Spain, warmed by hydronic under floor heating, has been used throughout the extension. This same stone is used for kitchen and laundry benchtops, vanities and fireplace cladding, allowing continuity throughout the entire home.

The first-floor addition contains a home office and oversize master retreat including a large, well thought out walk in robe and luxurious ensuite. The large windows allow for masses of natural light, whilst the external, adjustable, elliptical louvres maintain the desired privacy.

The BBQ alfresco, with inbuilt custom joinery and concealed entertainment system as well as gas heating allows for the space to be utilised all year round. This together with the new gas firepit and sandstone sitting area is the perfect space for the family to relax and enjoy in the cooler months.

During the construction of the extension, careful consideration was needed by all trades to ensure certain areas of original dwelling were protected.  The rear ground floor extension is double brick construction with the first-floor addition being a mixture of composite lightweight and custom teak cladding.  Parapet walls at the rear of the property hide the roof from the ground floor making it more pleasing to the eye while a skillion roof allows for a modern feature.