Cottage charm

De Mallet Hawes Cottage In Brief…

 

  • Complete renovation and first floor addition
  • Original features refurbished and repurposed
  • Concrete plunge pool
More

The client brief at Mullens Street, was to transform a charming workers cottage in the heart of Balmain into a functional home that catered for their growing family. The single storey residence has had many small add ons over the years and was in desperate need of a complete renovation. The clients wished to maintain many of the charming original features but to incorporate bright open plan living areas with all the modern touches.

The rear of the existing ground floor structure was stripped back to the bare bones of the cottage and reconstructed to be an open plan, bright and airy living space. The openness of the area was emphasised by the use white walls and Blackbutt 140mm flooring laid throughout the ground floor.

Bi-fold doors running the length of the living room create an indoor/outdoor fusion opening the entire back of the home to the entertainment deck area overlooking a new concrete plunge pool. The electric Vergola roof system, give the family complete control and the ability to use this space all year round.

A modern kitchen was installed with a functional servery opening to the entertainment area. The mirrored glass splashback, used for the length of the kitchen wall reflects light back into the living areas. This kitchen, complete with island bench for casual dining and an easy access wine fridge is the perfect entertaining space.

The vaulted ceilings of the original cottage were restored to their original beauty. Original open fireplaces in the front rooms of the residence were repurposed and are now a charming feature of the home whilst also offering additional storage for the family.

Velux fixed skylights over the stairwell allow an abundance of natural light to filter into the once dark living space and front bedrooms. The new stairwell, constructed of Blackbutt treads and painted risers lead to the first-floor addition. This space includes a parents retreat with master bedroom, custom designed walk in robe and ensuite.

One of the biggest challenges faced with this Inner West, Sydney project was the difficult access and restricted site area. Not only was the side access only 900mm, the cottage is located on a busy road with very restricted street parking. Deliveries needed to be carefully co-ordinated and materials were bought on site only as needed.

 

 

BEFORE (5 photos)

AFTER (12 photos)