JOYCE HOUSE, WAREEMBA

Wareemba, In Brief…

 

  • Knock down existing home, rebuild under CDC
  • Contemporary modern design
  • Example of a spacious family home on a narrow site
More

The clients fell in love with the convenient location and water views when looking for the site of their dream home. They could see past the existing dilapidated residence, knowing a knock down rebuild was going to provide the best result in achieving their contemporary modern home. Designed by Justin Long of Justin Long Design, the custom home was built under a Complying Development and makes the most of the narrow site.

A slab in-fill design, constructed of Bowral Blue brickwork to the ground floor and a combination of Scyon Axon and Matrix cladding to the first floor, this home is an example of a spacious family home on a small footprint.  Parapet walls conceal roof lines from view and add to the streamline façade of this home.

As you enter the home through a large timber pivot door, you are greeted by a curved foyer. The long entrance hall of 140mm spotted gum is lit by intermittent skylights, providing an abundance of natural light in an otherwise dark space. The niches down the hallway together with feature lighting, create a gallery feel and allow the owner to showcase their love of art.

The open plan ground floor is flooded with natural light and ventilation. Large corner stacker doors, conceal into a brick cavity when open, leading to the side courtyard. With a dedicated space for the barbeque and additional seating, this courtyard acts as an extension of the dining area. Rear stacker doors, with window returns, open to a large bluestone paved courtyard with spotted gum bench seating. The landscaping has been carefully designed with deciduous feature trees planted to provide the necessary shade in summer.

A modern kitchen was installed complete with an island bench for casual dining. The combination of dark wood grain laminate and white polyurethane cupboards, finished with stone benchtops and splashback is both luxurious and practical.

A full height, floor to ceiling cavity slider was installed in the hall way to create a division between the dining / kitchen living spaces and privacy to the hall and bedrooms.

The cut stringer, open riser stairwell, constructed of spotted gum treads with glass balustrading leads to the first-floor sitting area.  The parents retreat located at the front of the home contains the master bedroom, custom designed walk in robe and double ensuite. Off the master bedroom is a private balcony which takes advantage of the water views to nearby Canada Bay.