Hamptons Living

 

Naremburn In Brief…

 

  • original bungalow transformed into stylish family residence
  • open plan living with masses of natural light and ventilation
  • energy efficiency was a key directive of the build

 

More

Transforming a dated original bungalow into a stylish, modern family home was the project brief for this residence on the lower north shore of Sydney.  The original facade became unrecognisable as it was modernised into a distinctive Hamptons style residence complete with raked windows, a recreated 1960’s gable, complete re-roof and custom cedar shingles.

As you enter the property from the landscaped exterior, the Hamptons style was continued throughout with the introduction of feature panelled ceilings in the existing ground floor bedrooms, colonial mouldings and specially chosen feature tiles to bathrooms.

Flowing on from the bedroom and bathroom areas is an open plan living space, flooded with natural light and expansive views.  Operable highlight windows, together with corner sliding doors open to the newly constructed merbau deck providing the family with a relaxing indoor outdoor environment to enjoy.

The adjacent dining room overlooks the picture-perfect view and distant scenery with a gallery window and two operable frameless Aneeta windows allowing controlled ventilation with minimal view obstruction.

Further natural light is flooded into the designer kitchen by large fixed Velux skylights. Thoughtful joinery including an eat in kitchen island allows for a more informal dining option for the family. While the 20mm Quantum Quartz benchtop and shaker style cabinetry further tie in the Hamptons style chosen throughout.

180mm wide Oak engineered floors used throughout the living areas provide warmth whilst being low maintenance and hard wearing, suitable for a busy young family.

The upstairs extension allows for a custom built in study and private parents retreat with walk in robe and double basin ensuite.  The master bedroom is extended with large wall to wall stacking doors out to an additional private viewing deck with low maintenance timber look porcelain tiles.

The rumpus area on the ground floor has been transformed into a family friendly escape allowing for another relaxing and functional living space. Given that this is the lowest part of the home, on a sandstone bed, consideration needed to be given to the choice of suitable materials to ensure the area remained dry. Oversize stacking doors open to a completely transformed outdoor area and a new pool and manicured gardens.

Energy efficiency was a key directive during the build with selections including high performance Lightbridge double glazing in all windows and doors, plus the introduction of double-glazed skylights allowing for home to be flooded with natural light. Insulation was selected to ensure the optimal level of comfort while a total of 10,000L rainwater tanks were placed under the carport slab to allow for water retention.

This being the first renovation the clients have undertaken presented challenges. During the project, choices and selections were constantly changed as the owners second guessed themselves. Under the builder’s guidance and direction, new products were researched and sourced to achieve solutions. This in itself created time delays for the build but ultimately allowed for the clients dream home to be realised.

BEFORE (5 photos)

AFTER (16 photos)